De zweethut is een oeroude ceremonie van reinigen en zuiveren, in het donker, in een inipi, met een kring van mensen, op moeder aarde zittend. Er zijn momenten van spreken, bidden en zingen; momenten van stilte en eenvoud. En dan ontstaat er zien, ervaren en loslaten, pas op de plaats, herboren worden of wat er zich bij jou ook maar ontvouwt.
Met grote regelmaat organiseren wij verschillende soorten zweethutrituelen (zie hieronder). Kijk in de agenda voor de meest recente data. Zweethutten worden ook op aanvraag georganiseerd. Om de verschillende mogelijkheden daartoe te organiseren, neem je best even contact met ons op.
- Gemengde zweethut met de seizoenswisselingen
Vier keer per jaar, met of rond de overgang van de seizoenswisseling met een kring van mannen en vrouwen. Dit zweethutritueel begint op zaterdag rond 13 uur en duurt tot zondag rond 12 uur.
Gemengde zweethutten worden begeleid door Henk Waltman en Inge Deblieck.
- Inipi (zweethut) ceremonie voor mannen met of rond nieuwe maan
De mannenzweethutten bij nieuwe maan worden meerdere keren per jaar gegeven. Deze zweethut begint op zaterdag rond 13 uur en duurt tot 12 uur de volgende dag. Een mannenzweethut wordt altijd begeleid door Henk Waltman.
- Inipi (zweethut) ceremonie voor vrouwen
Voor inipi ( zweethut) ceremonie voor vrouwen kan men terecht bij
Mirte Madelief van Zundert o. a. in Breda, tel 06 340 32509 of via e mail adres . Mirte van Zundert <info@vannature.me>
Annet van der Linden in Weert , tel 06 46253451 of via e mail adres Annet van der Linden <phoenix.1971@live.nl>
Hilde Desloovere in Antwerpen, tel 003234545561 of 0032495881918 of via e mail adres hilde.desloovere@hotmail.com
- Zweethutdriedaagse
Een aantal keer per jaar organiseren wij ook een zweethutdriedaagse voor de mensen die de essentie van deze ceremonie nog dieper willen beleven. Gedurende drie dagen is er een programma met drie zweethutten waarin reinigen, rust, stilte en tot jezelf komen centraal staan.
De eerste zweethut staat in het teken van de overgang maken van buiten naar binnen, van afscheid nemen, van reinigen en loslaten. De tweede zweethut staat in het teken van rituelen, zingen, aanschouwen van wat is. De derde zweethut staat in het teken van stilte, van met je werkelijke zelf, de ruimte, het groter geheel in contact te komen. Om vervolgens te zien wat zich bij jou aandient. Er zal voldoende ruimte en rust zijn tussen elk van de zweethut ceremonies om te herstellen als dat nodig is, te rusten of momenten om tot jezelf te komen. We leven op het ritme van de natuur en eten gezond voedsel. Een driedaagse wordt begeleid door Henk Waltman, Inge Deblieck en Hilde Desloovere.
Oorsprong zweethutritueel
Het zweethutritueel is in menige cultuur over de wereld bekend. Ze bestaat duizenden jaren. Sauna (Finland), thermae (Romeinse oudheid), hammam (Arabische landen), temescalli (Mexico), mushi-buro(Japan) zijn hiervan een aantal voorbeelden.
De Scythen, en nomadenvolk in midden Rusland, kent al duizenden jaren een ceremonie van zweten. Tot in het begin van de twintigste eeuw kende men ook in Ierland en Schotland het gebruik van verblijf en zweten in een hete ruimte. Door opgravingen in de omgeving van Swalmen in Limburg, bestaat het vermoeden dat daar in de Steentijd ook stenen werden verhit om in kleine ruimten te zweten, te reinigen. Met andere woorden al in vroegere tijden waren deze gebruiken bekend vanwege hun weldadige en heilzame uitwerking op de deelnemers.