Natuurbeleving

Natuurbeleving

“Een tijd heb ik mogen meelopen met Ofer Israeli, die ooit in de leer was van Tom Brown Jr. Tom zelf ging op achtjarige leven in de leer bij Stalking Wolf, een Apache indiaan, leraar en “tracker” uit het begin van de twintigste eeuw. Daarnaast heb ik me verdiept in de beschrijvingen en wijze van de natuur zien, beleven en ermee omgaan van Jiddu Krishnamurti.

Het gevolg hiervan was dat ik op een totaal andere wijze contact ben gaan maken met de natuur. De wijze van kijken, hoe in de natuur te verblijven, hoe ermee om te gaan bleken verreikend, verrijkend en beklijvend te zijn. Ook in het dagelijks leven merk ik de effecten ten aanzien van b.v. contact, communicatie, samenwerken, autorijden.

Stalking Wolf beschreef mij een extreem voorbeeld van hoe de Indianen het contact met de natuur trachtten te verdiepen. Bij de Apache indianen werd een proef gedaan om uit te voeren na jarenlang oefenen in allerlei bekwaamheden om te leven met en in de natuur. Dit was een beer zodanig benaderen en vervolgens een tik op de rug geven en dan hard weg te lopen.

Zover gaan de oefeningen niet. Niet alleen vanwege het feit dat er hier in deze contreien geen beren in de vrije natuur rondlopen. Hoe te lopen en te bewegen, te kijken en te zien, te luisteren en te horen, te voelen en waar te nemen, te vertragen, respect, versterken en verdiepen het contact met dat wat is en leeft in de natuur, alsook met jezelf en elkeen naast je.  Denken en verbaliteit verstommen. De aarde voelen, de wind voelen, ruiken, wijze van kijken en ervaren worden anders en beklijvend.  Deze oefeningen doen en ervaren brengt het een en ander teweeg. Wat en hoe blijkt vaak verrassend, spannend, confronterend, uitdagend, vernieuwend, inspirerend te zijn. Ervaar wat het geeft een middag of een dag hiermee in de natuur op pad te zijn gegaan. Deze eenvoudige oefeningen kunnen zowel individueel als met anderen samen, als met werkcollega’s worden gedaan.” 

Henk Waltman